Ezekre figyeljünk, ha építkezünk!

Ezekre figyeljünk, ha építkezünk!

Az építőipari munkák növekvő mennyiségével párhuzamosan a fellépő problémák száma is emelkedést mutat, a kellemetlenségek azonban nagyobb odafigyeléssel egyszerűen elkerülhetők.  

Válasszunk körültekintően kivitelezőt!

A beruházás sikerének első lépése a megfelelő kivitelező kiválasztása, mely sajnos gyakran fullad kudarcba. Körültekintően kell eljárni, mivel manapság nem lehetünk biztosak benne, hogy a kiszemelt vállalat létezik-e egyáltalán, nem áll-e felszámolás alatt. Gyakori probléma, hogy ha a megrendelők be is kérik a cégkivonatot a szerződéskötés előtt, a munka során már nem fordítanak kellő figyelmet a felülvizsgálatra. Petrics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója azt tanácsolja, ügyeljünk a tulajdonost, ügyvezetőt, valamint a cég székhelyét érintő változásokra, mivel ezek jelzésértékűek lehetnek és adott esetben segíthetnek még időben megszakítani a munkát, így gátolva a felesleges kiadásokat.

Fontos az előkészítés

A szektorban felbukkanó hibák igen változatosak és összetettek, nem lehet kizárólag a megrendelőt vagy a kivitelezőt hibáztatva általánosítani. A fő konfliktusforrás azonban minden esetben abban keresendő, hogy elmarad a megfelelő előkészítés, ennek legjellemzőbb oka az időhiány. A felek rendszerint egyetértenek abban, hogy szorít a határidő, mielőbb le kell szerződni, ezért előfordulhat, hogy megelégednek a szóbeli megállapodással, vagy azért marad el az aláírás, mert nem sikerül közös nevezőre jutniuk. Ez úgy kerülhető el leginkább, ha az építtető és a kivitelező elegendő időt fordít a projekt műszaki és jogi előkészítésére.
Az építési műszaki ellenőrnek szintén fontos szerepe van az előkészítés során. A megrendelőnek a felmerülő szakmai kérdésekben, míg a kivitelezőnek többek között a tervezési hibák elkerülésében lehet segítségére.

Ami a szerződésből nem maradhat ki

A szerződések előkészítésekor mindkét fél a saját érdekeit igyekszik előtérbe helyezni. A megrendelők esetében előfordulhat például, hogy minőségi hibákra hivatkozva próbálnak elállni a fizetéstől. Az ilyen jellegű reklamációk segítségével igyekeznek árcsökkenést elérni. Az efféle taktikák a vég- vagy részszámlák összegének letétbe helyezésével egyszerűen kivédhetők.

„Ajánlások az épületek kivitelezésének szerződéskötéséhez és megvalósításához”

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) „Ajánlások az épületek kivitelezésének szerződéskötéséhez és megvalósításához” című kiadványában rávilágít a beruházások előkészítése és megvalósítása közben felmerülő legjelentősebb feladatokra. A publikáció ismerteti a felek közötti szerződés létrejöttének megfelelő módját, valamint kitér a végrehajtásra is. Az útmutatás létrejöttét indokolja, hogy a Szövetség szerint az építtetők és kivitelezők külső segítségre szorulnak ahhoz, hogy kevesebb építkezésből legyen bírósági ügy.

Forrás: www.vg.hu