Lakásfelújítás következetesen

Lakásfelújítás

Lakásfelújítás előtt áll? Legyen körültekintő!

Az elmúlt időszakban a döbbenetes árak mellett a lakáspiac hatalmas munkaerőhiánnyal is küzd, mely tendencia továbbra sem látszik mérséklődni. Jó szakemberek híján egyre inkább "elszaporodtak" a nem hozzáértő, magukat mesternek nevező munkások. A munkaerőhiánnyal párhuzamosan a felújítási árak is a magasba szöktek. A gyakorlott szakembereket meg kell fizetni, ezért hacsak nem segédmunkásokkal dolgoztatunk, nem fogunk pár ezer forintos óradíjért minőségi végeredményt kapni.

Gondolkodjon előre!

Az első lépés, hogy időben álljunk neki a feladatok beütemezésének és akár hónapokkal a felújítás megkezdése előtt hívjuk fel a szakembert. Amennyiben még nincs bejáratott emberünk, nem árt meghallgatni az ismerősök tapasztalatait, tanácsait, ha olyantól kapunk ajánlást, akiben megbízunk, kevésbé valószínű, hogy rosszul választunk. A közösségi oldalak szintén kiváló lehetőséget nyújtanak a „szakember-vadászatban”, érdemes kiposztolni, hogy milyen munkára keresünk „szakit”, az ismerőseink közül biztosan találunk olyat, aki megfelelő referenciát tud nyújtani számunkra.        

Ne alapozzon barátságra!

Ahogy más területeken, a lakásfelújítás során sem célszerű keverni a barátságot a munkával! Ha egy jó ismerősre bízzuk a feladatok elvégzését, általában nem a legjobb megoldást választjuk, mivel a hozzánk közelebb álló emberek gyakran gondolják úgy, hogy többet is megengedhetnek maguknak velünk szemben, mint a nem közeli ismerősök. Előfordul, hogy halogatnak, lassabban, nem a megfelelő minőségben dolgoznak.      

Készüljön magas díjakra!

A díjszabás is egyre magasabb, a fővárosban és környékén egy nagyobb volumenű felújítási munkáért anyagköltség nélkül akár nettó 4-5 ezer forintot is elkérhetnek óránként. Olcsóbb árfekvésbe tartoznak a burkoló és kőművesmunkák, drágábbak a víz- és gázszerelési feladatok. Nem árt azt is észben tartanunk, hogy ha nem magunk szerezzük be a felújításhoz szükséges anyagokat, hanem szakemberre bízzuk ezek megvásárlását, szintén számíthatunk plusz költségekre.

Egy 30-35 négyzetméteres fővárosi lakás felújítása során fellépő jellemző költségek 2018-ban a következőképpen alakulnak (nettó, minimum díjszabás, szakemberekkel és anyagokkal együtt):

Feladat leírása Hozzávetőleges költség (Ft)
Teljes villamos hálózat felújítása 170.000-210.000,-
Fürdőszoba csőhálózat, lefolyóhálózat csere 180.000-220.000,-
Burkolatok cseréje fürdő, konyha (közepes árú csempe és járólap, új szaniterek) 400.000-500.000,-
Mini-konyhabútor, mosogató, tűzhellyel 170.000-220.000,-
Új nyílászárók (2 nagy ablak, 1 bejárati ajtó) 400.000-550.000,-
Festés, mázolás 250.000-300.000,-
Parkettacsere vagy csiszolás-lakkozás (1 szoba) 80.000-150.000,-
Festés utáni takarítás 30.000-40.000,-

A felsorolt árakat figyelembe véve tehát nagyjából 1,7-2,2 millió forinttal kell számolnunk egy 1-1,5 szobás lakás esetében, ha közel teljes renoválást tervezünk végrehajtani.

Forrás: www.bankkalkulator.hu