Növekedés a szerkezetépítő anyagok piacán

Építőipari munkások

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerint a hazai piacon a szerkezetépítő anyagok forgalma emelkedett leginkább 2018 első háromnegyed évében.

A társulat felmérése szerint az égetett tégla termékeknél 20-25 százalékos, a fehér falazati anyagoknál 25-35 százalékos bővülés történt. A MÉASZ tájékoztatása szerint 2018 szeptemberéig az építőanyagok ára kb. 2-7 százalékos, a szálas hőszigetelő anyagoké 15-20 százalékos növekedést mutatott. Ebben az ágazat dolgozóinak folyamatban lévő béremelkedése mellett leginkább az alapanyagárak, mint az üvegipari termékek, vasalatok, kőolajszármazékok díjszabásának erősödése játszott közre.

A MÉASZ szerint a szektor további bővülésének gátja a munkaerőhiány, mely hatására több hónapos várólisták jöttek létre egyes szakmunkák esetében, valamint a kivitelezéseknél. A kialakult helyzet orvoslására elterjedtek a „konyhakész” szerkezeti megoldások, melyek az élőmunka-igény mérséklődését hivatottak elősegíteni.

A szövetség véleménye szerint a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának felfüggesztése számottevő visszaesést produkálhat az ingatlanfelújítások és energetikai korszerűsítések esetében, ezért kulcsfontosságúak lennének az ilyen irányú kormányzati támogatások. Megoldást jelenthet emellett az energetikai korszerűsítések áfa-visszatérítése is.

Forrás: www.profitline.hu