Tovább fokozódhat a lakásépítési kedv

Fokozódó lakásépítési kedv

2018 első kilenc hónapjában több mint 10000 lakás került eladásra Magyarországon, mely 28 százalékos emelkedést jelent a korábbi évekhez képest.

Az ingatlan.com KSH adatokon alapuló elemzése arra is rámutat, hogy januártól szeptemberig közel 27000 lakásépítési engedélyt adtak ki, mely 6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Balogh László, a vállalat vezető gazdasági szakértője szerint az enyhe visszaesésnek az lehet az oka, hogy a szakemberek nagyobb hangsúlyt fektetnek a már megkezdett beruházásokra, mint az új építések megtervezésére.

A kiadott új engedélyeket tekintve megállapítható, hogy összesen 10322 lakóépület létrehozása van tervben, mely 1,2 százalékos növekedést jelent. Emellett 5 százalékkal nőtt a társasházakra, azaz a háromnál több lakásos építményekre kiosztott jogosultságok száma, valamint 33 százalékkal az eladási céllal felhúzott ingatlanok mennyisége is.

Az előrejelzések szerint idén összesen 20000 új lakás épülhet, mely szám a válság előtti szintet közelíti meg. Előreláthatólag a jövő évre szintén bizakodóan tekinthetünk. A várható fellendülésben nagy szerepet játszhat, hogy az 5 százalékos lakásáfa a meghatározott feltételek betartásával 2019 után is igénybe vehető lesz.

Forrás: www.novekedes.hu