Továbbra is tökéletes formában a hazai építőipar

Tökéletes formában az építőipar

A kiemelkedő nyári eredmények után szeptemberben is folytatódott az építőipar szárnyalása Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint a szeptemberi adatok 25,8 százalékkal haladták meg a 2017-es év ugyanezen hónapjának volumenét. Az épületek, valamint egyéb építmények létesítése is emelkedést mutatott, előbbi 22,2 százalékkal, utóbbi 30,5 százalékkal nőtt. Az épületek esetében az ipari-, kereskedelmi-, és lakóépületeknek, míg az egyéb építményeknél az út-, vasút- és közműépítéseknek volt köszönhető a fellendülés.

A 2017-es adatokkal összehasonlítva 9,9 százalékkal nőttek az ágazat termelői árai a III. negyedévben. Az épületek építésében 12,3, az egyéb építmények esetében 7,3, míg a speciális szaképítésben 10 százalékos drágulás ment végbe a tavalyi eredményekhez képest. Áremelkedés azonban nem csupán az előző évi díjszabáshoz viszonyítva figyelhető meg. Az iparág II. negyedéves áraihoz képest a III. negyedévben 2,3 százalékos növekedés történt.

Az új szerződések megkötésének mennyiségét tekintve azonban csökkenés fedezhető fel. A 2017-es évhez képest idén 34 százalékkal kevesebb szerződés készült, az épületek építéséhez kapcsolódóké 9,3, az egyéb építmények létrehozására vonatkozó szerződéseké pedig 46,1 százalékos visszaesést mutatott. A szeptember végi szerződésállomány mennyisége 42,5 százalékkal lépte túl a 2017-es adatot.

Forrás: www.privatbankar.hu